Zomerstop van 17 juli t/m 11 augustus
17 juli 2023Heb jij last van bindings- of verlatingsangst?
Herken jij dat? Ondanks misschien verschillende leuke dates, lijk je maar niet dé juiste persoon tegen te komen of loopt het stuk voordat het kan uitbloeien tot een liefdevolle relatie.
Heb je dan ook het gevoel dat het aangaan van een relatie voornamelijk gedoe is? Dat het na de eerste dates ineens veel te snel lijkt te gaan. Je begint je al snel benauwd en opgesloten te voelen. Je wil niet te veel tijd en energie steken in de ander, want je hebt ook nog jouw eigen leven. Het irriteert je wanneer de ander te veel van je verwacht. Je verlangt terug naar je vrijheid. Voordat je het weet is de spanning zo ver opgelopen, dat je blij bent wanneer het daten weer is gestopt. Je zet er een punt achter en bent weer alleen.
Of heb jij juist geen moeite om iemand leuk te gaan vinden, maar ga jij er helemaal voor? Jullie hebben een leuke eerste date gehad, waarbij het klikte en de ander lijkt het helemaal te zijn. Alleen in plaats van dat je hier van kunt genieten, voel je je constant onzeker. Je twijfelt of je wel leuk genoeg bent voor hem of haar. Je checkt vaak je telefoon of je al een berichtje hebt gekregen en gaat opzoek naar bevestiging. Ook al heb je die gekregen, dan nog ben je bang dat de ander bij je weggaat. Of je stoot de ander daadwerkelijk van je af doordat je ander te veel controleert.
Herken jij je in het eerste voorbeeld? Dan heb je mogelijk last van bindingsangst. Slaat het tweede voorbeeld meer op jou? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met verlatingsangst. Het kan lastig zijn om deze angsten bij jezelf te herkennen. Bij bindingsangst, krijgt de ander er vaak de schuld van: de ander is niet wat je denkt te zoeken of is te claimend.
Wat is bindings- en verlatingsangst?
Bindingsangst is een dieper liggende angst om jezelf te binden. Je wil jezelf eigenlijk beschermen tegen afwijzing. Om afwijzing te voorkomen, laat je de ander niet te dichtbij komen. Dan zal je ook niet geraakt worden, mocht het toch gebeuren. Liever wijs je zelf de ander af, voordat diegene jou kan afwijzen.
Verlatingsangst is de dieper liggende angst om verlaten te worden. Je bent bang om afgewezen te worden en alleen te zijn. Daarom doe je er alles aan om jouw relatie te behouden, zelfs als dat ten koste gaat van jezelf en je jouw eigen grenzen voorbij gaat.
Waar komt het vandaan?
Wat je vroeger (onbewust) hebt geleerd over relaties, speelt ook in je latere relaties als volwassene nog steeds een rol. De basis wordt gelegd in je vroege jeugd, maar ook latere ervaringen kunnen hier van invloed op zijn. Personen met bindingsangst hebben geleerd afgewezen te worden wanneer ze zichzelf met al hun emoties laten zien. Daarom zijn zij vaak afstandelijk en vermijden situaties die te veel gevoel oproepen. Bij personen met verlatingsangst komt vaak het gevoel van niet goed genoeg zijn weer naar boven. Zij passen zich veel aan, naar wat een ander van hen wil zien, om daarmee bevestiging te krijgen.
Wat nu? Wat kun je er tegen doen?
- Leer jouw eigen patronen kennen
- Neem verantwoordelijkheid en weet dat het gedrag van de ander alleen de trigger is voor jouw eigen gedrag
- Vergroot je zelfwaardering en -vertrouwen
- Stop met het uit de weg gaan van gevoelens van angst, jaloezie of onzekerheid. Durf het onder ogen te zien en niet direct om te zetten naar gedrag zoals afwijzen of claimen.
- Communiceer met de ander over hoe je je voelt
Herkenning bij je date
Mogelijk herken je het niet bij jezelf, maar nou juist bij degene met wie je aan het daten bent. Iemand met bindingsangst zal jou interessanter vinden en meer zijn of haar best doen wanneer jij nog niet overtuigd bent. Het is dan nog spannend om jou voor zich te gaan winnen en de gevoelens komen nog niet te dichtbij. Lijkt het serieuzer te gaan worden, dan houdt de ander afspraken vaag of heeft geen tijd om af te spreken. Tijdens een leuke date kan de ander ook ineens emotioneel afhaken. Hoe leuk jullie het samen ook hebben, de ander zal blijven twijfelen, om zich heen blijven kijken en misschien zelfs met verschillende personen tegelijk blijven daten. Net zo lang, totdat het jou te lang duurt en je enthousiasme verliest. Iemand met verlatingsangst zal onzeker zijn en veel om bevestiging vragen. Hij of zij is snel jaloers en kan het niet goed verdragen wanneer je tijd met anderen doorbrengt. De ander kan heftig reageren wanneer je niet op een berichtje hebt gereageerd. Herken jij bindingsangst bij de ander, neem dan rustig de tijd en zet kleine stapjes. Gaat het te snel, dan schiet de ander in de stress. Herken jij verlatingsangst, geef de ander dan het vertrouwen dat het wel goed zit. Blijf goed praten met elkaar over welke gevoelens jullie gedrag bij elkaar oproept. Het is belangrijk dat de ander zelf gaat inzien wat zijn of haar patronen zijn en om dat uiteindelijk te kunnen overwinnen.
Vragen?
Stuur dan een e-mail naar hallo@wooing.nl als jij vragen hebt over dit artikel of iets met ons wilt delen.
Veronique de Vries
Veronique is psycholoog, afgestudeerd in gezondheidszorg psychologie. Zij vindt mensen het meest interessante wat er bestaat en heeft altijd een fascinatie gehad voor gedrag.
Zij houdt zich graag bezig met de thema’s relaties en verbinding. Zij gelooft erin dat wanneer je weet wie je zelf bent, je ook beter weet wie er bij je past.
"Ik help jou graag het wooing-avontuur aan te gaan, met als doel een gelukkige en duurzame liefde te vinden."