Wat maakt jou gelukkig?
17 januari 2023Zomerstop van 17 juli t/m 11 augustus
17 juli 2023Wat zijn lentekriebels en wat doen ze met je?
De dagen lengen, de temperaturen stijgen, de bloemen komen op en de vogels beginnen weer te fluiten, oftewel: het voorjaar is hier!
We lijken een stuk vrolijker, energieker en meer open te staan voor liefde. Kun jij jezelf al betrappen op lentekriebels? En waar komen lentekriebels eigenlijk vandaan?
Gelukshormonen
In de lente gaan we er weer meer op uit. We komen in contact met nieuwe prikkels, geuren en kleuren van het voorjaar. Nieuwe ervaringen komen op ons pad. En juist die nieuwe ervaringen zijn van belang voor de aanmaak van dopamine, een van onze belangrijkste gelukshormonen. Dopamine zorgt voor het euforische gevoel, waardoor je je even intens gelukkig kunt voelen. Bovendien is het een verslavend stofje. Er komt steeds een beetje dopamine vrij in ons brein als we onze geliefde zien of door diegene aangeraakt worden. De lente stimuleert als het ware de aanmaak van dopamine en maakt ons gevoeliger voor de liefde.
De streling van zonlicht op de huid zorgt daarnaast voor de aanmaak van vitamine D. Dit stimuleert de productie van een van onze andere gelukshormonen, namelijk serotonine. Dit geeft ons een positief gevoel, zorgt ervoor dat we tevreden zijn en ons zeker voelen. Hierdoor durf je meer nieuwe dingen aan te gaan en ben je minder gevoelig voor afwijzing. Het lentezonnetje geeft ons dus daadwerkelijk andere gevoelens en zorgt voor meer zin in de liefde.
Vlinders in je buik
Nu we mogelijk dus meer openstaan om de liefde tegen het lijf te lopen, is het interessant om te weten wat bepaalt voor wie we vallen. Wat geeft ons vlinders in de buik? Opposites attract wordt vaak gezegd, maar in de praktijk blijkt dit vaak tegen te vallen. Er kunnen wel tegengestelde eigenschappen zijn bij de ander die je interessant vindt of waarvan je zelf wel iets meer van zou willen hebben, maar in de regel gaat deze stelling toch niet op. Uit onderzoek blijkt dat het niet goed werkt. Het is een stuk gemakkelijker wanneer je op dezelfde manier naar het leven kijkt. Ga maar na, hetgeen waar je doorgaans ruzie om maakt, zijn de dingen waarin je het meest van elkaar verschilt. Mensen gaan opzoek naar herkenning, naar hun gelijke.
Er lijkt meer waarheid te liggen in de similarity-attraction theorie. Deze legt uit dat mensen die die op elkaar lijken zich meer tot elkaar aangetrokken voelen. De liefde heeft de meeste kans van slagen wanneer je min of meer hetzelfde bent qua persoonlijkheid. Het is zelfs zo, dat naarmate de relatie vordert, je ook daadwerkelijk wat meer op elkaar gaat lijken. Je schuift als het waren een beetje naar elkaar toe.
Aantrekkingskracht
Er is onderzoek gedaan naar de eigenschappen die we het meest aantrekkelijk vinden. Daaruit komt het intelligentieniveau hoog naar voren. We willen iemand van hetzelfde niveau. Ook humor is belangrijk, de ander moet ons aan het lachen kunnen maken. En wordt er verder veel belang gehecht aan eerlijkheid en vriendelijk. Een mooi uiterlijk volgt daarop. Het belangrijkste is echter dat je het gevoel moet hebben dat de ander jou ook leuk vindt. We zijn eerder geneigd voor de ander te vallen wanneer we weten dat diegene ons ook wel ziet zitten. Dat hard to get spelen je aantrekkelijker zou maken spreekt dit dus tegen.
Geniet dus van je lentekriebels en maak nieuwe ervaringen met de personen die wat van jezelf weg hebben.
Vragen?
Stuur ons een email via hallo@wooing.nl als jij vragen hebt over dit artikel of iets met ons wilt delen.
Veronique de Vries
Veronique is psycholoog, afgestudeerd in gezondheidszorg psychologie. Zij vindt mensen het meest interessante wat er bestaat en heeft altijd een fascinatie gehad voor gedrag.
Zij houdt zich graag bezig met de thema’s relaties en verbinding. Zij gelooft erin dat wanneer je weet wie je zelf bent, je ook beter weet wie er bij je past.
"Ik help jou graag het wooing-avontuur aan te gaan, met als doel een gelukkige en duurzame liefde te vinden."