Hoe schrijf je een goede brief?
22 november 2022Wat zijn lentekriebels en wat doen ze met je?
4 april 2023Wat maakt jou gelukkig?
Gelukkig zijn. Het klinkt enerzijds zo simpel, maar tegelijkertijd ook groots en ongrijpbaar. Iedereen wil gelukkig zijn, al weten we niet goed te benoemen wat geluk nu eigenlijk inhoudt.
Daarom heb ik een artikel geschreven over geluk. Wat betekent gelukkig zijn eigenlijk? Zit geluk in je genen? En ik heb een aantal tips voor je geschreven, zodat je kunt groeien in jouw geluk.
Wat betekent gelukkig zijn eigenlijk?
Volgens de positieve psychologie is geluk de hoeveelheid ervaren positieve emoties, gecombineerd met diepere gevoelens van betekenis en doel; een gevoel van tevredenheid over het leven. Dit hangt samen met een positieve mindset in het heden en een optimistische blik op de toekomst.
Ben je gelukkiger als je een duurzame relatie hebt? Gemiddeld genomen zijn mensen die een duurzame relatie hebben wel gelukkiger. Toch zit er veel variatie in. Als je binnen de groep van mensen kijkt die in een relatie zijn, dan is er nog steeds een grote groep mensen die zich niet gelukkig voelt. Er zijn heel veel mensen met een relatie, die ongelukkiger zijn dan mensen zonder relatie. Dat kan zijn, omdat zij naar verloop van tijd ontdekken andere verwachtingen van hun relatie te hebben. Toch blijven mensen dan vaak bij elkaar vanwege een angst om alleen te zijn of omdat zij emotioneel afhankelijk van elkaar zijn geworden.
Zit geluk in je genen?
Mensen verschillen in hun geluksgevoel. Hoe kan het dat sommige mensen zo gelukkig en zorgeloos door het leven lijken te gaan? Ongeveer 40% van deze verschillen kan verklaard worden door genetische verschillen. Je kunt als het ware genetische aanleg hebben om gelukkig te zijn. De overige 60% kan verklaard worden door verschillen in de omgeving. Een kleine hoeveelheid daarvan wordt bepaald door leefomstandigheden en het grootste deel ligt in jouw mindset. De grootste factor in geluk ligt dus niet in je genen of is toe te schrijven aan omstandigheden. Dat betekent dat je voor een deel dus zelf invloed kunt hebben op het geluk dat je ervaart. Geluk is geen stabiele en onveranderlijke eigenschap.
Gun jezelf het geluk
Allereerst is het goed om jezelf af te vragen: gun ik het mezelf eigenlijk wel om gelukkig te zijn? Dat klinkt misschien gek, maar toch is dit niet voor iedereen vanzelfsprekend. De mogelijkheid om gelukkig te zijn schuiven mensen vaak voor zich uit door zich te veel op de toekomst te richten. Vaak heeft iemand zo zijn redenen waarom diegene (nog) niet gelukkig mag zijn, bijvoorbeeld omdat je eerst je studie afgemaakt moet hebben, genoeg geld moet verdienen of een partner moet hebben gevonden. Zolang dat doel niet behaald is, denkt diegene nog niet gelukkig te kunnen zijn. Als je er dan in slaagt, voel je je tijdelijk erg gelukkig, maar vaak verdwijnt dat fijne gevoel weer zodra het even tegenzit. Het helpt je misschien streven naar het doel, maar het weerhoudt je ervan om echt gelukkig te zijn met jezelf of in een relatie.
Groeien in geluk
Zoals eerder genoemd, ligt geluk niet vast. Gelukkig zijn kun je trainen. Zo zijn er verschillende wetenschappelijk bewezen en praktisch toepasbare tips. Probeer het eens uit:
- Glimlach! We glimlachen omdat we gelukkig zijn, maar het werkt ook andersom. Door te glimlachen komt er dopamine en serotonine vrij in de hersenen, waardoor we ons gelukkiger voelen
- Wees dankbaar voor wat je in jouw leven hebt. Denk aan de mensen die je om je heen hebt, die activiteit waar je lang naar uitgekeken hebt of gewoon aan iets kleins, zoals het genieten van een goed boek. Veel mensen zijn geneigd om vooral aan het negatieve te denken, maar met wat oefening kun je meer bewust worden van al het positieve in je leven
- Doe iets aardigs voor een ander of geef iemand een compliment. Je maakt een ander blij en dat geeft jou dan weer een geluksgevoel
- Accepteer ook de tegenslagen. Een positieve mindset is prettig, maar ook ongelukkige momenten zijn onderdeel van het leven. Erken de negatieve gevoelens en laat jezelf die ervaren om deze goed te kunnen verwerken
Geluk is voor iedereen anders
Waar je gelukkig van wordt, verschilt per persoon. Waar de een gelukkig van wordt, hoeft voor de ander niet zo te zijn. Niet voor iedereen werken alle bovenstaande tips daarom even goed. Zie het zoals een fysieke training. De een vindt het heerlijk om hard te lopen, de ander vindt dat niets en neemt veel liever een duik in het water. Zo moet je bij het trainen van geluk ook uitzoeken wat voor jou werkt. Als je dat hebt ontdekt, kun je groeien in jouw geluk.
Vragen?
Stuur ons een email via hallo@wooing.nl als jij vragen hebt over dit artikel of iets met ons wilt delen.
Veronique de Vries
Veronique is psycholoog, afgestudeerd in gezondheidszorg psychologie. Zij vindt mensen het meest interessante wat er bestaat en heeft altijd een fascinatie gehad voor gedrag.
Zij houdt zich graag bezig met de thema’s relaties en verbinding. Zij gelooft erin dat wanneer je weet wie je zelf bent, je ook beter weet wie er bij je past.
"Ik help jou graag het wooing-avontuur aan te gaan, met als doel een gelukkige en duurzame liefde te vinden."